Född till ledare?

Ibland när man ser någon som tar en självklar plats i mitten av ett sällskap tänker man att den personen är född till att leda. Är det verkligen så? Kan man vara född till att bli ledare? Ta en titt på ett flertal livsberättelser med ledare som huvudpersoner och försök utröna om det är födda till ledare eller om det beror på något annat.

Romaner, filmer och historiska verk är fulla med personskildringar av ledare. Vissa betraktar vi som hjältar. Alla ledare är dock inte hjältar och alla hjältar är inte ledare.

Hur blev till exempel David i bibeln en hjälte och ledare? Han var ju fåraherde och umgicks mest med skock får. I hans fall verkar det ha berott på att han var skicklig på att använda en stenslunga. En sådan där liten som man håller i handen. Av någon märklig anledning skulle han utmana jätten Goliat och med sin stenslunga lyckades han träffa den enda plats som Goliat hade oskyddad. Pannan.

David sänkte Goliat och helt plötsligt var han hjälte. Han gav folket hopp och det slutade med att han blev kung. Så småningom fick han också en son som blev kung. Salomon. I det fallet kan man verkligen prata om att vara född till ledare. Han ärvde ju tronen.

Alexander den store var son till kung Filip II. Alltså var han i någon mening född till ledare. I vuxen ålder hävdade han att han i själva verket var son till guden Zeus. Om det vore så var han född till stordåd. Han hade också under en tid filosofen Aristoteles som lärare. Dåtidens främsta vetenskapsman och en av de främsta någonsin när det handlar om etik och politik. Kanske blev han också skolad att leda.

Så vad var det som utmärkte Alexander den stores ledarskap? Den ena är att han erövrade enorma områden genom krig. Det andra är att han satte skräck i sina undersåtar. Med dagens definition av ledarskap var han inte ens en ledare utan en tyrann. Ändå är det många som nämner Alexander med stolthet. Han har ju satt spår i historien och det är dessa spår vi minns, inte hur han var som person.

William Wallace är en historisk hjälte i Skottland. Han föddes 1270 och var av enkel börd. Med tiden blev han riddare och härförare i upproret mot den engelska kungen och hans armé. Man vet väldigt lite om hans uppväxt. Det är inte ens känt vilka hans föräldrar var. I filmatiseringen Braveheart är William Wallace huvudperson och där är han son till en bonde som tidigt gifter sig i hemlighet. Både i filmen och i verkligheten leder han Skottland en kort tid. Han dog 1305, endast 35 år gammal, genom hängning.

Wallace var onekligen en hjälte som var orädd för den engelska armén. Han inspirerade andra till den grad att de lyckades vinna ett slag över den engelska armén. Även efter sin död var hen en inspiration i frihetskampen. Men var han född till ledare? Vad gjorde att en man av enkel härkomst fick sådant inflytande? I filmen försöker de få det att framstå som att han ville hämnas för att hans fru hade blivit våldtagen och denna hämnd blev hans gnista och mod. Han var helt orädd eftersom han antagligen inte upplevde att han hade något kvar att förlora.

Om man tittar på någon av samtidens stora företagsledare, verkar någon av dem vara född att leda? Ta Jeff Bezos till exempel. Finns det några tecken i hans uppväxt att han skulle leda ett av världens största bolag? Det är troligare att det var hans utbildning och ambition som gjorde att han hamnade rätt. Personer som Bill Gates och Larry Page verkade inte vara några ledartyper. De hade bra idéer vid rätt tidpunkt.

Elon Musk beskrev sin egen uppväxt som fylld av utsatthet. Det var dels hans pappa som var en grym person och vissa i hans skola som mobbade honom. Skulle det ha lett till att han blev VD för Tesla och Space X? Kanske fanns det ändå någon gen där då han hade släktingar som var uppfinnare och äventyrare. Personer som vågar gå föra och upptäcka saker. Det är ju i någon mening vad Musk har gjort. Han försöker gå före. Det är vad hans ledarskap utmärks av.

Ruchard Branson hade problem i skolan och har sannolikt ADHD. Att detta har fått honom att gå sin egen väg betyder inte alls att han är lämpad att leda. Ändå är han en av världens rikaste personer tack vare de företag han har startat och förvaltat. Ska man kanske ha en dålig uppväxt och ADHD för att vara ledare? Troligtvis inte eftersom många med sådana bakgrunder vanligtvis inte blir ledare. En del blir kriminella.

Ta vem som helst från vår samtid eller från historien och det är svårt att hävda att den personen föddes till ledare. Om man hittar ett exempel på gener eller en viss uppväxt kan man hitta dubbelt så många som hade samma förutsättningar men inte blev ledare.

För dig som vill läsa en livsberättelse som ledde till framgång och ledarskap (något motvilligt kan man tro) rekommenderas boken Elon Musk av Ashlee Vance.

22 Jul 2021

Välkommen till

Berättelse

En sajt om berättelsers betydelse i våra liv

 

Länkar

Föreläsningar online

Vardagspsykologi

Mikael Jensen, PhD

Litteratur.net

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)